Vodička tura „Prva zanatska škola u Srbiji“

0

Prva stručna škola u Srbiji, Vojnozanatlijska škola, osnovana je dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića marta 1854. godine kao zanatska škola pri Topolivnici

pripremila: Marija Radovanović
fotografija: Jovan Živanović

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ organizovaće u subotu 13. aprila prvu turističku vodičku turu u okviru ciklusa „Kragujevac kroz ulice i muzeje“, koja je posvećena Prvoj zanatskoj školi osnovanoj u Srbiji. Na taj način pridružićemo se obeležavanju 165 godina od ovog značajnoj jubileja.

Prva stručna škola u Srbiji, Vojnozanatlijska škola, osnovana je dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića marta 1854. godine  kao zanatska škola pri Topolivnici. U nedostatku kvalifikovanog kadra predlog o osnivanju škole internatskog tipa, knezu je uputio Šarl Lubri 1853. godine. Prva generacija obučavana je mašinskom, kolarskom, bravarskom i kovačkom zanatu.

Prema predviđenom planu grupa će krenuti sa trga od „Krst“-a u 11 časova i proći kroz Staro gradsko jezgo nastalo krajem 19. i početkom 20. veka, pored Spomenika štafeti, nekadašnjeg hotela „Masarik“ i kafane „Park“ i prešavši Lepenicu doći do kompleksa Vojno-tehničkog zavoda, gde ćemo posetiti muzej „Staru livnicu“.

Dolazak ispred Kraljevsko-zanatlijske škole iz 1913. godine (zgrada obnovljena 1922. godine) biće i susret sa parkovskom uređenjem prostora ispred ovog objekta.

U Politehničkoj školi, koja nastavlja tradiciju Prve stručne škole u Srbiji posetićemo muzejsku postavku, koju će pratiti objašnjenje profesora istorije Milana Jevtića.

Na taj način sugrađani i gosti grada moći će da saznaju koliki je značaj imala i koliko su bili cenje pitomci Vojnozanatlijske škole, Prve stručne škole u Srbiji.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *