RUSKA BIOMEDICINSKA AGENCIJA POTVRDILA DA OVAJ LEK UBIJA Covid 19

Protivvirusna aktivnost leka “Meflohin” prema uzročniku COVID-19 je dokazana, saopštila je pres-služba ruske Federalne biomedicinske agencije.

“Dokazano je da je Meflohin potpuno blokira razvoj citopatskog dejstva virusa SARS-CoV-2 (patogen COVID-19) u ćelijskoj kulturi u koncentraciji 2µg/l. Ova koncentracija u plazmi postiže se nakon uzimanja leka u terapijskim dozama odobrenim za upotrebu kod ljudi. Meflohin i hidrohlorid su analozi antimalarijskog preparata kinina, ali značajno manje toksični, lako se podnose i imaju veoma izraženo antikoronavirusno dejstvo, odnosno, već mikrokoncentracije (deset milimola po litru) ovog preparata dovode do potpunog inhibiranja citopatskih efekata u kulturi tkiva”, rekla je direktorka direktorka ruske Federalne biomedicinske agencije Veronika Skvorcova, za televiziju “Rosija 1” .

Istraživanja su vršena u Naučno-proizvodnom centru „Farmaceutska zaštita“ Federalne biomedicinske agencije Rusije uz učešće 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane.

U saopštenju se precizira da su istraživanja procenjivala antivirusno delovanje leka.

U Rusiji je zabeleženo skoro 12 hiljada slučajeva zaraze virusom korona KOVID-19, a 94 osobe su umrle. U mnogim regionima zemlje na snazi je režim povećane gotovosti, građanima se preporučuje da ostanu kod kuće, prekinut je vazdušni i železnički saobraćaj sa drugim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.