RETKI SIMPTOMI KORONA VIRUSA KOJI SE JAVE POTPUNO SAMOSTALNO I NIKO IH NE POVEZUJE SA INFEKCIJOM

Dakle, opšte je poznato da Kovid-19 može da uzrokuje povišenu temperaturu, kašalj, poteškoće sa disanjem, bolove u mišićima i umor.

No, kako se ovaj virus širi i razvija, tako stručnjaci, ali i zaraženi dolaze do novih spoznaja i novih simptoma koji mogu da se jave u pojedinačnim slučajevima.Reč je o ređim simptomima koji se isprva ne vezuju za korona virus, ali s druge strane mogu da budu pokazatelji da ste istim zaraženi. To su mentalni umor, povišeni pritisak, gubitak apetita, bol u očima, te gubitak mirisa i/ili ukusa.

ANOSMIJA ILI DISGEUZIJA

Totalni gubitak mirisa, takozvana anosmija, još ranije je povezivana sa virusima, a trenutno sve veći broj podataka iz niza zemalja snažno ukazuje na to da je “značajan broj” pacijenta ovo doživeo kao jedan od simptoma korona virusa. Neretko je ovo zapravo jedini simptom, navodi se u zvaničnom saopštenju britanskog udruženja lekara za uvo, nos i grlo.

S druge strane i Američka asocijacija otorinolarinkologa navodi da je jedan od mogućih simptoma gubitak mirisa i ukusa, poznat i kao disgeuzija, kao i da neretko njega ne prate nikakvi znakovi respiratorne bolesti.

Doktorka Kler Hopkins, predsednica Britanskog društva za rinologiju, istakla je da je lično pregledala četiri pacijenta mlađih od 40 godina koji nisu imali nijedan drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa. Do sličnih zapažanja došli su i nemački lekari bolnice u Bonu koji su sproveli analizu na više od 100 pacijenata zaraženih Kovidom-19 i utvrdili da je skoro 70 odsto njih pomenulo da su imali “gubitak mirisa i ukusa koji traje nekoliko dana”.- To ide toliko daleko da majka nije mogla da oseti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli da osete miris šampona, a hrana nije imala ukus – istakao je nemački doktor Hendrik Strek sa odeljenja za virusologiju, dodajući da postoji sumnja da se ovaj simptom javlja u kasnijem stadijumu infekcije.

JAVLJAJU SE I DIGESTIVNI POREMEĆAJI

Jedan od ređih problema mogu da budu i digestivni poremećaji poput mučnine, dijareje, povraćanja… U proseku jedan od 10 pacijenata zaraženih korona virusom ima neku vrstu gastrointestinalnih simptoma, kao što su proliv i mučnina.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da oko 5 odsto zaraženih oseća mučninu, ali s druge strane nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao da bude veći i da čak polovina obolelih može da razvije probavne smetnje uz respiratorne simptome. Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome poput otežanog disanja, temperature i kašlja – svega oko 3 odsto proučenih slučajeva imalo je samo probavne simptome.

GLAVOBOLJA I NAGLA VRTOGLAVICA

Glavobolja i vrtoglavica takođe mogu da budu znaci virusne infekcije. Prema studiji objavljenoj u jednom medicinskom časopisu oko 8 odsto zaraženih pacijenata prijavilo je glavobolju. Vrtoglavica je takođe zabeležena u nekim slučajevima – one su bile česte ili vrlo jake i nagle.

OPŠTA ISCRPLJENOST

Jedan od najčešće prijavljenih atipičnih simtpoma je i dezorijentisanost, iscrpljenost i opšta nelagoda. Ipak, ovi simptomi u najvećem broju slučajeva prate glavne simptome poput kašlja ili temperature. No, snažna konfuzija ili nesposbnost da ostanete budni mogu da budu alarmanti znaci, posebno u kombinaciji sa drugim simptomima, pa Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da bi odmah trebalo potražiti pomoć.

KONJUKTIVITIS

U jedan do tri odsto obolelih javlja se još jedan neobičan simptom – konjuktivitis. – Puno virusnih bolesti može da utiče na oko, obično proizvodeći folikularni deo konjuktivitisa. Zapažamo da Kovid-19 može da utiče na konjuktivitis kod malog broja ljudi – upozorio je oftamolog Visente Dijaz za Univerziteta Jejl, dodavši da virus može da se prenese sekretom iz očiju obolelih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.