Rešenje pitanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika kroz nekoliko dana

0

Na sednbici Saveta danas je najavljeno da će Kragujevac u dogledno vreme, kroz dve, tri godine pored postojećeg Kliničkog centra dobiti opštu bolnicu u kojoj će biti mesta za 252 pacijenta, što će biti značajno poboljšanje zdravstvene usluge

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika

Piše: Ljiljana Veljković

Peticija koju građani potpisuju neće ni odložiti ni sprečiti likvidaciju Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, rekla je danas dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, na sednici Saveta za zdravstvo Kragujevca. Postupak prinudne likvidacije je nemoguće prekinuti, a pitanje opstanka ove ustanove bila je prva točka dnevnog reda Saveta. Interes grada Kragujevca je da Zavod opstane, da zdravstvena zaštita ostane ista, na istom mestu , sa istim kadrovimaza uz isti kvalitet usluge za 35.000 ljudi koji se u ovoj ustanovi leče, dodala je dr Damnjanović. Pitanjima ko je kriv za nastalu situaciju, baviće se nadležne službe i organi. Ona je rekla da je održan sastanak sa sindikalnim organizacijama i rukovodstvom ove ustanove na kome je doneta odluka da Zavod ostane na istom mestu na kome je bio godinama, da ostane takakv kakv je i bio, da se zaštite radnici i da se i dalje pruža kvalitetna zdravstvena usluga za 35.000 ljudi. Trenutno je u izradi detaljni izveštaj koji  sadrži podatke o prostoru, kadrovima, opremi i svim dugovanjima Zavoda, koji će biti predat Ministarstvu zdravlja kome je upućena i inicijativa da se problem što hitnije reši. Po razmatranju izveštaja, biće  doneta i odluka.  Kakvo će rešenje biti odlučiće ne samo Ministarstvo zdravlja, već i partneri, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”i  ta odluka će biti poznata u narednih nekoliko dana. Oni će iznaći način da se zadrže zaposleni i kvalitet usluge za pacijente ostane isti. Moguća rešenja su gašenje, a odmah potom osnivanje novog Zavoda za zaštitu zdravlja radnika, koji će biti potpuno isti kao i do sada, moguća je i neka vrsta preuzimanja, a moguće je i neko sasvim treće rešerenje.

Na sednbici Saveta danas je najavljeno da će Kragujevac u dogledno vreme, kroz dve, tri godine pored postojećeg Kliničkog centra dobiti opštu bolnicu u kojoj će biti mesta za 252 pacijenta, što će biti značajno poboljšanje zdravstvene usluge.

Broj prigovora na rad zdravstvenih ustanova, smanjen je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na ranije periode, rekla je Dr Vesna Stevanović iz Saveta za zaštitu prava pacijenata. Ona je dodala da je za prva četiri mesaca ove godine podnet 21 prigovor na rad zdravstvenih ustanova u Kragujevcu. Najveći broj rešen je medijacijom, 17. Nezadovoljni radom zdravstvenih ustanova trebalo bi da se obrate Savetu za zaštitu prava pacijenata, kako bi nastali problem bio rešen u što kraćem vremenskom periodu, na najednostavniji način, kroz medijaciju, naglasila je Stevanović.

Direktor kragujevačkog Doma zdravlja, Dr Vasilije Antić govorio je o humanitarnoj misiji koju će kragujevački Dom zdravlja sa lekarima iz Rusije organizovati od 1. do 15.jula u najudaljenijim selima kragujevačke opštine. Ruski lekar i osoblje Doma zdravlja, terenskim vozilom obilaziće najudaljenija sela opštine Kragujevac u kojima nema ambulante i preventivno će pregledati stanovništvo. Kontrolisaće krvni pritisak, šećer u krvi, rizike bolesti srca i druge moguće zdravstvene probleme za stanovništvo koje je udaljeno od grada i zdravstvenih ustanova, ali i od seoskih ambulanti kojih ima 14 u selima oko Kragujevca. To će biti neka vrsta probe pokretne ambulante u najudaljenijim selima gde nema lekara. Ruski lekar i ovdašnji zdravstveni radnici posetiće Rogojevac, Cvetojevac, Bukorovac, Cerovac, Vlakču, Masloševo i još nekoliko sela

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *