Otkazane pozorišne predstave u Kragujevcu igraju u Kruševačkom i Niškom pozorištu

Krizni štab u Kragujevcu trenutno ne dozvoljava održavanje gostujućih pozorišnih predstava. Zbog aktuelne situacije, otkazane su  sve predstave u pozorištima u Kragujevcu, što nije slučaj u drugim gradovima u Srbiji  i regionu. Trenutno je, na pozorišnoj sceni Srbije, veliko interesovanje izazvala predstava  “SEDMI DAN”, nastala kao rezultat potpisanog ugovora izmedju Kulturnog centra Istočno Sarajevo i “Putujućeg Glumca” iz Beograda”, o prvoj pozorišnoj saradnji umetnika iz Republike Srpske i Srbije.

Predstava je radjena po tekstu Gorana Vračara, na osnovu njegovog istoimenog romana, koji je 2019. godine izdala Matična biblioteka Istočno Sarajevo. Uloge će tumačiti diplomirani glumci Akademije umetnosti u Beogradu:  Jelica Kovačević, Jelena Velkovski, Predrag Vasić i  Aleksadar Lazić. Režiju i dramatizaciju potpisuje Aleksandar Lazić.

Motiv komada “Sedmi dan “ po romanu Gorana Vracara je Kainovo bratoubistvo koje od praroditelja nosimo kao kod u sebi . Paralele su postavljene pričom koju donosi Aleksandar Lazic kao reditelj, darivajući nam Bozji princip i običnog smrtnika muza i zenu. Ovaj komad poziva na preispitivanje i postavlja pitanje kako odoleti iskušenju svakodnevnih prilika i da li postoji mogucnost pročišćenja na Zemlji .

U kratkom razgovoru koji smo nedavno obavili sa Jelicom Kovačević, saznali smo, da je namera cele ekipe bila da se nakon premijere u Sarajevu 15.marta i premijere u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstava “SEDMI DAN ” odigra u Knjaževsko-serbskom teatru u Kragujevcu,  ali će se zbog odluke Kriznog štaba grada Kragujevca, predstava  ipak odigrati  Kruševcu,  gde održavanje predstava nije zabranjeno.

Kragujevčani će za uživanje u pozorištu morati da sačekaju neka bolja vremena, ili možda posete pozorište u nekom od obližnjih gradova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.