Obavezna vojna obuka

0

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje su predviđene zakonom propisane kazne

Vojska Srbije

Nekoliko stotina vojnih obveznika, starijih od 30 godina koji su u evidenciji rezervnog sastava, a nisu odslužili vojni rok, biće pozvano na obuku na kojoj će sticati osnovna vojnička znanja. Ovakva obuka prvi put je organizovana u oktobru prošle godine. Nastava i praktična obuka odvijaće se u dve kalendarske godine, po 15 radnih dana. U prvoj godini, neobučeni pripadnici rezervnog sastava završiće osnovnu obuku, dok će sledeće godine proći specijalističku obuku u specijalizovanim centrima. Obuka je planirana u maju i novembru, a nakon toga obaveza pripadnika rezervnog sastava traje do kraja godine u kojoj navršavaju 60 godina života. Cilj sprovođenja obuke je, stoji u sopštenju očuvanje mlađih kategorija lica, od 30 do 35 godina života.

Članom 79 A Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. „Obuka se realizuje u cilju još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Vojnim obveznicima koji nisu odslužili vojni rok pozivi za obuku biće upućivani u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju.

Za žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, važi princip dobrovoljnosti koji nije obavezujući. One mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i kasnije pređu u rezervni sastav. Tada i za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Ovakva obuka prvi put je organizovana u oktobru prošle godine, kada je u centre za obuku Vojske Srbije upućena prva grupa neobučenih pripadnika rezervnog sastava. Tokom ove godine planiran je nastavak  njihove obuke i upućivanje na specijalističku obuku u specijalizovane centre.

Lica iz rezervnog sastava koja su u random odnosu, a pozvana sun a obuku, Zakonom o radu zaštićena su zadržavanjem svih prava iz radnog odnosa. Za vreme obuke, Ministarstvo odbrane isplaćivaće naknadu u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, dok će licima koja samostalno oobavljaju delatnost, isplata biti obračunata po osnovici od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje su predviđene zakonom propisane kazne.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *