Lazar Filipović sedmi na palestinskom maratonu u Vitlejemu

0

Lazar kaže da je staza bila tehnički i fizički izuzetno zahtevna, ali da ga je nedostatak sportske sreće omeo da postigne bolji rezultat

Lazar Filipović

Tekst i foto: Ljiljana Veljković

U organizaciji Društva srpsko-palestinskog prijateljstva, uz veliku pomoć Udruženja diplomiranih palestinskih studenata iz  bivše SFRJ i brojnih donatora, iz Palestine se vratila inkluzivna grupa od sedam članova koja je učestvovala na palestinskom maratonu u Vitlejemu. Troje učesnika je završilo polumaraton, dok su preostali članovi završili trku zadovoljstva. Na palestinskom maratonu u Vitlejemu, održanom proteklog vikenda, Lazar Filipović zauzeo je sedmo mesto u polumaratonskoj trci. Istu, polumaratonsku stazu istrčali su i Miroslav Todorov Danilov i Samer Abu Kiskh, dok je još četvoro članova tima istčalo porodičnu, odnosno trku zadovoljstva dugu 5 kilometara i svi su se u Srbiju vratili sa osvojenim medaljama.

Lazar Filipović kaže da je staza bila tehnički i fizički izuzetno zahtevna, ali da ga je nedostatak sportske sreće omeo da postigne bolji rezultat. Start trke bio je u 6 i 30, po našem vremenu u 5 i 30, tako da je Lazar zbog nedostatka sna i neadekvatnog zagrevanja imao peh. Na četvrtom kilometru zbog parkiranog kamiona nije video ivičnjak u krivini, sapleo se i pao, tako da je izgubio jednu od prve četiri vodeće  pozicije, ali nije odustao, nastavio je dalje. Zbog slabovidosti (2,5% vida na jednom oku) teško se snalazio na nepoznatoj stazi, ali je i pored toga završio trku na visokom sedmom mestu.

Ovo je bilo prvo učešće ekipe osoba sa invaliditetom i njihovih pratilaca iz Srbije na trci koja je ove godine okupila oko 7.000 takmičara. Rezultati čitavog tima su izuzetni, a plan je da učešće takmičara iz Srbije postane tradicionalno.

Odlazak ekipe iz Srbije u Palestinu organizovalo je Društvo srpsko palestinskog prijateljstva, koje se, na čelu sa predsednikom Talalom Elzikom zalaže i intenzivno radi na uspostavljanju saradnje Palestine i Srbije u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, privrede, poljoprivrede i drugih oblasti povezivanja.  Tako je, tokom višednevnog boravka u Palestini, tim iz Srbije posetio državni univerzitet na kome je rektor univerziteta Dr Younis Amer rekao da je ovaj univerzitet otvoren za razmenu studenata između Srbije i Palestine. Studenti iz Srbije su dobrodošli, a obrazovanje na ovom univerzitetu će biti besplatno za studente iz Srbije.

Članovi Društva srpsko palestinskog prijateljstva posetili su Ruski centar „Putin“ u Vitlejemu u kome se nalaze Biznis centar, Muzički centar za posebne muzičke talente i Sportski centar za borilačke veštine.

Gradonačelnik Jerihona Salim Ghrouf
Gradonačelnik Jerihona Salim Ghrouf

Gradonačelnik Jerihona Salim Ghrouf i članovi Gradskog veća priredili su prijem za članove udruženja iz Kragujevca na kome su naglasili da su otvoreni za nastavak saradnje sa Srbijom u svim oblastima. Palestincima su potrebne poljoprivredne mašine kao i obuka za upravljanje njima, potreban im je med iz Srbije, šljive, a Srbiji urme, mandarine, limun i drugi proizvodi. Predlog je da privrednici iz Kragujevca i Palestine posete sajmove na kojima će biti ugovoreni budući poslovi. Da postoje potrebe za različitim oblicima saradnje potvrdili su i u fabrici urmi u kojoj su zainteresovani za pumpe za vodu koje se proizvode u Kragujevcu, kao i za mašine koje su potrebne za proizvodnju urmi. Moguća je i saradnja iz oblasti zdravstvenog turizma. Najbolji stomatolog u Palestini Hisham Miki Zaidan, završio je studije u Beogradu, a kasnije magistrirao i postao doktor stomatoloških nauka na beogradskom univerzitetu, neko vreme je radio u našem glavnom gradu i našim estradnim zvezdama ulepšavao osmeh. Kaže da je razvoj zdravstvenog turizma iz oblasti stomatologije u Palestini moguć, zato što poseduje sve potrebne aparate, resurse i materijale za ugradnju implantata i drugih intervencija u oralnoj hirurgiji. Obezbeđeni su i smeštajni kapaciteti za boravak pacijenata nekoliko dana koliko je potrebno da se uradi intervencija, a za to vreme moguće je spojiti lepo i korisno, organizovati i izlete do Mrtvog mora i drugih atraktivnih lokacija u Palestini, a moguć je i  obilazak najvećih svetilišta, Crkve rođenja Isusovog u Vitlejemu, kao svetilišta u Jerusalimu.

Mogućnosti su zaista velike na polju privrede i trgovine, ali i u oblasti sporta i kulture, tako da će uzajamne posete i saradnja tek uslediti.

selo u Palestini

Zabeležili smo i jednu lepu ljubavnu priču u Vitlejemu. Reč je o devojci iz Ivanjice, Smiljani Ćurčić Bero koja je udata za Palestinca Tonija, imaju petogodišnju devojčicu Tavitu koja govori tri jezika, arapski, engleski i srpski. Smiljani je jevrejska vlast oduzela pravo na rad, pravo na ulazak u crkvu, bez obzira što je završila teologiju, ali Smiljanina ljubav je jača od bilo kakvih zabrana, ostaje u Palestini i kroz nekoliko dana očekuje drugo dete.

Za ekipu iz Srbije boravak u Palestini bio je prilika da se upoznaju sa palestinskim narodom, njihovim načinom života, kulturom, ali i njihovim problemima u Ramali, Vitlejemu, Hebronu, Jerihonu i Jerusalimu. Društvo srpsko palestinskog prijateljstva zahvaljuje Maheru Naturu, Maruanu Samaratu, Muhamedu Elziku, Salemu Džalajti, Abdelu Mađidi i Aminu Barakatu koji su bili izuzetni domaćini našem timu. Srdačnost, gostoprimljivost, ljubaznost i otvorenost  krase ovaj narod koji se decenijama susreće sa sličnim problemima  kao i srpski i godinama se bori za slobodu, očuvanje teritorije i sopstvenog identiteta. Srpski i palestinski narod povezuju stalna borba i velika stradanja, ali i vedrina duha, otvorenost, ljubaznost i srdačnost, bez obezira na kilometre.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *