KRAGUJEVAC u noći 08.jula. – od mirnih protesta, do demolirane policijske stanice

Početak protesta u Kragujevcu nije obećavao nikakve incidentne dogadjaje. Bio je to miran skup oko 1000 gradjana, koji su ,pored toga što su uzvikivali “Vučiću pederu”, delovali poprilično dezorijentisano i bez jasnog cilja, i sve je ličilo na opušteni ” letnji piknik” na travnjaku ispred Skupštine grada.  Neki su očekivali da će se pojaviti gradonačelnik Radomir Nikolić, a neki predlagali da se ide ispred prostorija SNS-a u glavnoj ulici. Malo dalje pored skupštinske zgrade, za svaki slučaj, su stajala kola hitne pomoći koja su ubrzo otišla i dva policajca sa maskama i bez oružija, zlu ne trebalo.

Sve je ličilo na miran solidarni gest protestima u Beogradu i niko nije ni slutio da će oko 22 sata, ovaj skup eskalirati u napad na policisku stanicu.

Naime grupa od pedesetak  mladića je kamenicama razbila prozore na operativnim prostorijama policije, koja se nalaze  u okviru zgrade Skupštine grada i ubacila zapaljene baklje koje su izazvale požar. Kamenicama i motkama jepotpuno demolirana kućica u kojoj sedi portir i razlupana su dva automobila.

Policija je suzavcem rasterala demonstrante i formirala kordon na platou gde su se nalazili protestanti. Naizmenična razmena kamenica i suzavca između policije i demonstranata trajala je do 23 sata i 30 minuta, nakon čega su se demonstranti povukli. Prema rečima očevidaca, nakon toga policija je počela da privodi mlađe demonstrante, koji su učestvovali u incidentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.