Korona besni po Kragujevcu, situacija gora nego za vreme vanrednog stanja

0

U poslednjih 17 dana u Kragujevcu se COVIDOM 19 zarazilo 77 osoba, a tokom tromesečnog vanrednog stanja ukupno je bilo samo 65 zaraženih. Danas je u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu  150 uzoraka na čekanju za analizu, jer se radi na promeni reagenasa, a od do sada obradjenih uzoraka, 6 je pozitivno, od kojih je četvoro iz Kragujevca.

 Kako nezvanično saznajemo medju obolelima je i poznati kragujevački muzičar, vlasnica jedne poznate privatne lekarske ordinacije, vaspitačica iz obdaništa Crvenkapa … Obolelih ima i u samom gradskom jezgru, u ulici Nikole Pašića koja je najprometnija u gradu.

Ukoliko rezultati sutra i prekosutra na dnevnom nivou pokažu da ima više od 10 novozaraženih, Štabu za vanredne situacije je upućena preporuka da proglasi vanredno stanje u Kragujevcu. Po rečima šefa štaba za vanredne situacije Radomira Nikolića, to bi značilo zabranu okupljanja u zatvorenom prostoru, zabranu organizacije matura, svadbi i proslava, čija je sezona krenula i gde se najlakše virus širi.

Sve odluke Vlade Srbije automatski važe i na teritoriji grada Kragujevca tako da u autobuse javnog gradskog prevoza više ne može da se uđe bez maske, a isto važi i za javne institucije, Gradsku upravu, pošte, banke, prodavnice i tržne centre. Pitanje je samo ima li ko ovu odluku da sprovede u delo, jer svi dobro znamo da su se tokom vanrednog stanja mnogi penzioner šetali danju po gradu bez sankcija.

Po rečima epidemiologa Dr Predraga Delića za novonastalu situaciju su najviše krive proslave rodjendana i žurke i najviše je zaraženih u starosnoj dobi od 25 do 35 godina. Većina zaraženih ima lakšu kliničku sliku, ali se ne zna kako će virus uticati na starije sa kojima su bili u kontaktu i verovatno ih već zarazili. Institut za javno zdravlje u saradnji sa policijom pokušava da utvrdi kretanje i sve kontakte koje su zaraženi ostavrili, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, ali to je u potpunosti gotovo nemoguće, jer je masa njih recimo posle izvesne proslave na kojoj je bilo zaraženih, krenula po drugim gradskim klubovima i kafanama…

 Zbog novonastale situacije u narednom periodu  je neophodno  strogo poštovanje distance od 2 m na otvorenom i zatvorenom prostoru, propisno nošenje i ne skidanje maski (koje se nikako ne nose na bradi i nikako ispod nosa, jer u tom slučaju bolje je da ih ne nosite).Virus se zadržava i na obući pa je treba brisati alkoholom i držati van kuće.

Nesvesni opasnosti situacije Kragujevčani ne nose maske, ne drže distancu na autobuskim stanicama i guraju se u redovima… svest o potrebi za nošenjem maski ne postoji.

Kada bi svi u Srbiji nosili maske 30 dana i na zatvorenom i otvorenom, propisno vršili dezinfekciju i držali rastojanje, virusa ne bi bilo!!! No „teško je ovce u tor uterati“…

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *