Kako napraviti jeftino sredstvo za dezinfekciju od Korona virusa koristeći , Domestos, 3% Hidrogen…

0

Šta od dezinficijanasa ubija korona virus i koliko brzo?Napravite sami, jeftino sredstvo za deznifekciju!

Natrijum-hipohlorit NaOCl (Domestos, Varikina) – pomješati 1:50, tj. 1ml Na-hipohlorita sa 50 ml vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 ml Domestosa ili Varikine + 980 ml vode) čime od jedne flaše Domestosa koji košta oko 200 din dobijate 50 litara vrlo je efikasanog sredstva za dezinfekciju površina. Dokazano je od strane Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1% Domestos efikasan u uništavanju virusa COVID-19. Korona virus se uništava u roku od 5 minuta.

Oprez pri izradi ove mješavine, jer usljed isparljivosti natrijum-hipohlorit nagriza disajne puteve. Koristiti hladnu vodu kako bi se smanjilo isparavanje. Rastvor se pravi svež i kao takav koristi (jednom dnevno). Za dezinfekciju hodnika, stepenica i slično, doza se mora povećati za 50% t.j 30 ml Varikine ili Domestosa pomješati sa 980 ml (oko 1L) vode. Pre korištenja rastvor se mora dobro promješati.

Od 0,5% vodonik peroksida (hidrogena)  – napraviti od 3% vodonik-peroksid (hidrogen):

20 ml 3% vodonik-peroksida i pomešati sa 80 ml prokuvane i ohlađene vode ili  bočicu od 100 ml 3%  hidrogena i razblažiti sa vodom (prokuvane i ohlađene) do 0,5L. Na taj način ćete za oko 120 din dobiti 600ml dezinficijensa. Ovaj rastvor možete koristiti i za dezinfekciju ruku i površina.

Deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu – svi su vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih ovih proizvoda. Dobri su za dezinfekciju porvšina. Nakon 2-3 minuta porvšine isprati sa vodom.

70% etanol – pravi se od 67g (73mL) 96% etanola + 33g (27mL) prokuvane i ohlađene vode ili destilovane vode. Voda mora biti hladna, jer u suprotnom će pri mešanju ispariti etanol i dobijamo nižu koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Korona virus se uništava u roku od 1 minut.

Napominjemo da rakija nije sredstvo za dezinfekciju površina i ruku, jer sadrži 40-50% alkohola. Ta koncentracija neće dovesti do ubijanja virusa.

Vlažne  maramice sa 70% alkoholom su najefikasnije za dezinfekciju i ruku i površina, preporučujemo da se uzmu obični papirni ubrusi (kuhinjski ili obične papirne maramice) i nakvase sa 70% alkoholom. Ovo treba čuvati u kutijama-ambalaži koja je nepropusna.

Benzalkonijum-hlorid (Asepsol) – rastvor 0,1% se dobija rastvaranjem 20ml asepsola u 980ml vode. Ova koncentracija se koristi za dezinfekciju ruku i porvšina. Efikasan je za dezinfekciju, ali najslabiji od svih prethodno navedenih za uništavanje Korona virusa.

Pored ovih sredstava, kao dezinficijensi za uništavanje korona virusa djeluju još i:

povidon-jod 10%

izopropanol

natrijum-hlorit (NaClO2)

formaldehid

Zaključak: Istraživanjem je pokazano da se srodni virusi (SARS, MERS HCoV) virusu SARS-CoV-2 mogu zadržati na površinama kao što su metal, staklo, plastika do 9 dana, ali se mogu efikasno inaktivirati dezinfekcijom ovih površina sa 62-71% etanolom, domestosom, varikinom (0,5% :50), 0,5% vodonik peroksidom ili 0,1% natrijum-hloritom u toku 1 minuta.

Drugi biocidni agensi kao što je 0,05-0,2% benzalkonijum-hlorid ili 0,02% hlor-heksidin-diglukonat su manje efikasni.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *