Jelica Kovačević lično

0

Trenutno igram u predstavi „Neispričano“, Božidara Kneževića u Begradskom dramskom pozoristu, u predstavi „Iza zatvorenih vrata“, Jean Paul Sartra, predstavi kabare „Zašto baš on?“, adaptirani tekst Zorana Božovića

Jelica Kovačević

Nakon sjajnih karakternih uloga u pozorišnim predstavama „Iza zatvorenih vrata“ , „Klackalica“, trenutno imate bitne uloge u dva filmska ostvarenja čije se premijere očekuju krajem ove i početkom sledeće godine.

U pitanju je film „Ruhlar“ u tursko-srpskoj produkciji. „Ruhlar“ znači „Duše“ na srpskom jeziku. Epoha je u pitanju i emotivno jako težak film za koji mi predstoji tek ozbiljan rad na liku i rad sa emotivnim stanjima koje nimalo neće biti lake. Igram Mitru, srpkinju kojoj su Turci pogubili verenika Vukana i od tada se povlači u sebe i u jedu i muci živi svoj život potpuno autistično. Jedina komunikacija je iguman i njene životinje sa kojima ima i jezičku i duhovnu komunikaciju, jer veruje u dušu na tom nivou. Na svom životnom putu sreće turčina Sahina koga tumači fantastični i kolega i čovek kome se divim, Jack Dimich. Sahinovi sopstveni izbor i urođene slabosti izdaju okolonostima, te i on time sebe. Susret Sahina i Mitre doneće mnogo emocija i skala stanja i emocije biće velika, od mržnje do prave ljubavi za koju se živi.

Nadam se da će ovaj film doneti publici duboku povezanost sa samim sobom, da će saosetiti sa likovima, pronaći iskre sopstvene ljubavi i sopstvenih konflikata i prevazići kroz naše likove iste, da bi životni put živeli čisto i sa verom.

U filmu „Ruhlar“ igra i Tihomir Stanić, koji tumači lik Sahinovog najvećeg neprijatelja.

"Ruhlar", Jack Dimich i Jelica Kovačević
"Ruhlar", Jack Dimich i Jelica Kovačević
"Ruhlar", Jack Dimich i Jelica Kovačević

Film „Ključ“ je prvi akcioni triler sa istorijskom podlogom, koji se snima u našoj zemlji. Šta očekujete od vaše uloge u ovom filmu i od samog filma?

Igram Nataliju, novinarku koja se bavi istrazivačkim novinarstvom. Ona u istraživanju ubistava odlazi duboko i daleko. Natalija je lik koji hoda na tankoj liniji života i smrti baveći se temama i događajima koji su vrlo rizični. U tome je vrlo strastvena i ide do kraja, ne razmišljajući o sopstvenom životu. Živi za profesiju kojom se bavi. Svesna je u šta ulazi, njena želja i težnja za istinom u moru događaja koje će istraživati, prepunih laži i obmana, jača je od straha i brige za sopstveni život. Na neki način, ona je jedan od pravih revolucionara, mogu reći i hazarder. A cena njenog hazarderstva je ogromna, kao i svih nivinara koji su tragično završili. Vrlo dobro znamo imena istih koji su upisani istorijom. Ćuruvijin slučaj živi neotključan i dan danas a svi smo veoma svesni činjenica i okolnosti u vremenu. „Ključ“ u reziju Marka Sopića će biti film koji će dostići ogroman broj gledalaca, sigurna sam. Iza njega stoji producen Milenija Perišić. Film je istinit, realan, govoriće bez trunke zadrške o kriminalu, politici, crkvi … i prodreti duboko i hrabro kroz sve pore socijalnih karakteristika ovog vremena kao svedok koji će odgovoriti na mnoga pitanja.

"Ključ", Jelica Kovačević
Pripreme za snimanje filma "Ključ"
"Ključ", Jelica Kovačević
Maska za scenu ubistva

Da li ste opredeljeni da igrate isključivo karakterne uloge i gradite karijeru srpske kraljice drame ili ćemo Vas videti i u drugim izvedbama?

 Težim da ostanem dosledna svom glumačkom sistemu i pristupu glume i glumčevom aparatu, koji sam učila u klasi prof. dr Vladimira Jevtovića i svim ulogama pristupam isto. Posvećenost je najvažnija za mene, kako u životu tako i u poslu. Imam ogroman afinitet prema karakternim ulogama i volela bi da sam u situaciji da samo takve uloge radim, koje iziskuje naporan rad na sebi i na liku, tehniku, energiju i talenat ako, nadam se, to sve posedujem. Kao što i svaki čovek u životu poseduje karakter tako i svaki lik u scenariju poseduje karakter. A moj zadatak kao glumice je da taj određeni lik uradim na televiziji, filmu i u pozorištu.

Na sceni se lako poigravate sa veoma zahtevnim i teškim ulogama, za Vas izazov predstavljaju uloge koje mnoge Vaše koleginice ne bi prihvatile. Da li postoji uloga koju biste odbili?

– Postoji uloga koju bi odbila, ona koja se kosi sa mojim moralnim načelima, koja bi tačnije bila instrument nečije politike ili bilo čega drugog, što nema veze sa umetnošću i profesijom kojom se bavim.

Pored velikih obaveza koje imate na filmu, aktivni ste i na pozorišnoj sceni. Koje predstave su trenutno aktuelne i gde ih možemo videti u Srbiji?

Trenutno igram u predstavi „Neispričano”, Božidara Kneževića u Begradskom dramskom pozorištu, u predstavi „Iza zatvorenih vrata“, Jean Paul Sartra, predstavi kabare „Zašto baš on?“, adaptirani tekst Zorana Božovića.  

"Neispričano", Jelica Kovačević
"Neispričano", Jelica Kovačević
"Neispričano", Jelica Kovačević

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *