ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA STARI LEK ZA MALARIJU LEČI KORONA VIRUS!

Može li lek za malariju HIDROXYCHLOROQUINE lečiti obolele od Korona virusa (COVID-19)?DA LI JE OVO LEK KOJI ĆE POBEDITI SVETSKU PANDEMIJU?

Nova naučna studija otkriva da lek razvijen pre pola veka za lečenje malarije može da pomogne u izlečenju COVID-19 – posebno u kombinaciji sa antibiotikom objavio je NYP. Hidroksiklorokin, koji se prodaje pod komercijalnim nazivom Plakuenil , i koji se takođe koristi za lečenje artritisa i drugih tegoba potvrdio je efikasanost u uništavanju smrtonosnog virus COVID-19  u laboratorijskim eksperimentima, izvestio je Forbes, pozivajući se na nalaze objavljene 9. marta u časopisu Clinical Infeentist Diseases.

“Predvidjamo da lek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti”, napisali su autori studije, većina sa Kineske akademije nauka u Vuhanu.

Sada su francuski lekari-istraživači završili uglavnom uspešno kliničko ispitivanje koristeći Plaquenil  za lečenje pacijenata zaraženih sa COVID-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u sredu.

Ukupno 36 pacijenata – uključujući 20 lečenih osoba i 16 zaraženih bilo je uključeno u studiju, koju je vodio Didier Raoult, stručnjak za infektivne bolesti iz Instituta Hospitalo-Universitaire iz Marseillea.

Svaka osoba iz grupe je uzimala po 600 mg Plakuenila svakog dana.

Istraživači su otkrili da je 50 % lečene grupe posle tri dana postalo negativno na Korona virus – a do šestog dana,broj negativnih na virus se povećao za  70 %.

Od 20 ispitnih pacijenata, njih šest koji su lečeni i Plakuenilom i antibiotikom azitromicinom pokazali su impresivne rezultate – nakon trećeg dana njih 6 je bilo negativno a petog dana su svi bili negativni na virus.

„Uprkos malom obimu uzorka, naše istraživanje pokazuje da je tretman hidroksiklorokinom značajno povezan sa smanjenjem – nestankom virusnog opterećenja kod pacijenata sa COVID-19 i da je njegov efekat pojačan azitromicinom“, zaključeno je u studiji.

Predsednik SAD Donald Tramp je u četvrtak izjavio da je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila Hydroxychloroquine kao prvi lek protiv COVID-19 virusa.

U međuvremenu, istraživači su otkrili da pilula koja sadrži dva leka protiv HIV-a reklamirana kao potencijalni lek za COVID-19 nije efikasna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.