Gradsko veće pokrenulo Inicijativu za formiranje privremene COVID19 bolnice

Gradsko veće na sednici održanoj 7. aprila pokrenulo je Inicijativu pred Kliničkim centrom Kragujevac, predsednikom Republike Srbije, Vladom Srbije i resornim ministarstvima za formiranje privremene COVID 19 bolnice na teritoriji grada. Razlog za pokretanje Inicijative je novonastala situacija odnosno otvaranje novih žarišta na delu teritorije Srbije koju pokriva Klinički centar Kragujevac ( Ćuprija, Čačak, Novi Pazar, Kraljevo… ) a u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

Instrukcijama Vlade Republike Srbije i usvojenim protokolima lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostifikovan COVID19, definisano je da se pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji, već se na lečenje upućuju isključivo u COVID19 bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji i to: Beograd – Beogradski sajam, Niš – Sportska hala Čair i Novi Sad– Novosadski sajam, o čemu je 4. aprila grad Kragujevac obavestio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Kako teritorija koju pokriva Klinički centar Kragujevac nije obuhvaćena instrukcijama Vlade Srbije, a imajući u vidu nova žarišta i ograničene smeštajne kapacitete Kliničkog centra, ukoliko dođe do masovnog oboljevanja stanovništva, Gradsko veće, za potrebe privremene bolnice, opredeljuje halu

Šumadija sajma i sportske dvorane Jezero i Gordana Goca Bogojević istavlja ih na raspolaganje nadležnim organima.

Gradsko veće, takođe, pokreće Inicijativu pred nadležnim organima za stavljanje Instituta za javno zdravlje Kragujevac u funkciju testiranja na COVID19, kao i da materijalno i finansijski pomogne opremanje Instituta i finansira deo troškova testiranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.