Epidemiolog Dr Predrag Delić : NA TERITORIJI KRAGUJEVCA DVOJE POZITIVNIH NA KORONA VIRUS MUŠKARAC 84 GODIŠTE i ŽENA 66 GODIŠTE

U ekskluzivnoj izjavi  za KG DANAS  zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac, epidemiolog,  Dr. Predrag Delić rekao je da je na teritoriji grada Kragujevca zabeleženo dva slučaja pozitivnih na Korona virus. Prvi slučaj je žena 66. godište koja se inficirala na proslavi 18. rodjendana u Čačku, a drugi slučaj nije povezan sa prvim i u pitanju je muškarac  84. godište. Oba slučaja su u dobrom zdravstvenom stanju.U KBC Kragujevac , sa ova nova dva slučaja boravi trenutno ukupno 9 pacijenata zaraženih Korona virusom od kojih su dva u težem stanju  i na respiratorima.

Prema informaciji iz KC Kragujevac, na raspolaganju su četiri klinike za smeštaj obolelih od Korona virusa , Infektivnu kliniku, Kliniku za pulmologiju, Kliniku za oftalmologiju i Službu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.Trijaža će se obavljati u Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije.

Na odeljenju intenzivne nege mesta ima za 26 obolelih od virusa, dok je za pacijente sa lakšom kliničkom slikom u toj ustanovi obezbeđeno 200 kreveta. KC Kragujevac primenjuje četvrti nivo zaštite osoblja i pacijenata. U narednih nekoliko dana i operacione sale biće prilagođene za operacije zaraženih korona virusom, a moći će i da se organizuju porođaji za žene inficirane koronavirusom. U KC Kragujevac će iz kineske donacije stići samo  tri respiratora i deo ekpertskog tima lekara iz te zemlje.

Prema rečima člana gradskog Kriznog štaba Nikole Ribarića domovi za studente i učenike u Kragujevcu, sa oko 1.500 kreveta, spremni su da se, po potrebi, koriste za smeštaj potencijalno obolelih od koronavirusa, u pitanju su  paviljoni Studentskog doma, Učenički dom “Artem” i Domu u Medicinskoj školi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.