DR GORDANA DAMNJANOVIĆ: Grad Kragujevac je dobro organizovan i rad svih institucija za pomoć starima i bolesnima je usklađen putem SITUACIONOG CENTRA 0800/112-113

0

 O  aktuelnoj situaciji razgovarali smo sa članicom Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, Dr Gordanom Damnjanović , tom prilokom naglasila je da je Grad Kragujevac dobro organizovan i da su sve institucije i organizacije povezane sa brojem SITUACIONOG CENTRA 0800/112-113 .

Šta je sa dva pacijenta obolela od Korona virusa koji su na Infektivnom odeljenju u KBC-u Kragujevac i u kakvom su stanju?

Dr Gordana Damnjanović: Pacijenti se prate i za sada su u dobrom stanju, jedan je iz Rekovca , drugi iz Arandjelovca, novih slučajeva pozitivnih na korona virus u Kragujevcu za sada nema, a sva lica koja dolaze u naš grad , a boravila su u zemljama gde je aktuelna epidemija, poput zemalja EU su pod kontrolom i policijske uprave automatski dobijaju njihove podatke kako bi ih pratila. Ova lica po ulasku u našu zemlju dobijaju obaveštenje da moraju narednih 14 dana biti u samoizolaciji, stavljaju se pod pojačan epidemiološki nadzor. U slučaju da se pojave bilo kakvi simptomi, u vidu kašlja, visoke temperature, otežanog disanja i oni i svi ostali gradjani treba da se jave SITUACIONOM CENTRU NA BROJ 0800/112-113 gde će ih uputiti ka Institutu za javno zdravlje ako je neophodan epidemiološki nadzor ili uzorkovanje, ka Domu Zdravlja odnosno Preventivnom centru ili Savetovalištu za mentalno zdravlje. Isti broj mogu da pozovu stara lica kojima je potrebna pomoć dostava HRANE ili  LEKOVA.

Kako je organizovana dostava lekova i hrane za stara lica kojima je to potrebno?

Dr Gordana Damnjanović: Dostavu lekova starim licima i licima u kućnom karantinu vršiće  Apotekarska ustanova  Kragujevac u koordinaciji sa Poštom Srbije. Za dostavu neophodnih namirnica angažovali smo volontere Crvenog Krsta i druge volontere, sve je organizovano.

Na šta treba najviše obratiti pažnju u ovom trenutku?

Dr Gordana Damnjanović: Jako je bitna u ovom trenutku solidarnost i lična odgovornost, odgovornost prema sopstvenom zdravlju ali i članovima porodice.Mladi su prilično neodgovorni i oni su ti koji lakše podnose virus, a mogu ga preneti i ugroziti život starijim članovima domaćinstva. Bitno je da se prate sve informacije o načinu prenošenja virusa i zaštiti putem sajtova „Batuta“, „Instituta za javno zdravlje“, „Grada Kragujevca“…u sredstvima javnog informisanja.

Kako se sprovode mere dezinfekcije na teritoriji grada Kragujevca?

Dr Gordana Damnjanović: Mere dezinfekcije se sprovode na teritoriji čitavog grada, sve delatnosti su pokrivene od Gradske uprave preko Javno-komunalnog sektora, prevoznika , banaka, trgovina…, kao i Stambene zajednice. Svi oni će dobiti mere zaštite , koje moraju da primenjuju, kako bi se mogućnost širenja Korona virusa smanjila na najmanju moguću meru.

Da li je Kliničko-bolnički centar  Kragujevac  spreman za povećan obim pacijenata obolelih od Korona virusa?

Dr Gordana Damnjanović: Čitav zdravstveni sistem je u potpunosti spreman i već dve nedelje se svi algoritmi u zdravstvenom sistemu primenjuju. Ako me pitate za dodatnu količinu maski, dezinfekcionih sredstava sve se to očekuje do kraja nedelje, centralizovane javne nabavke idu od strane Ministarstva zdravlja, Batuta, Republičkog fonda i zdravstvene ustanove će biti snabdevene svom potrebnom opremom.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *