Budite donator ili volonter CRVENOG KRSTA- najpoznatije humanitarne organizacije koja u Kragujevcu već 145. godina pomaže najugroženijima

0

Crveni krst je humanitarna organizacija koja već 145. godina postoji samo zahvaljujući donatorstvu i volonterizmu humanih ljudi. Da nije onih koji Crveni krst pomažu novčanim sredstvima i volonterskim radom, veliki broj  gladnih, bolesnih, unesrećenih, bi bio uskraćen za pomoć koju im pružaju.

Crveni krst u Kragujevcu osnovan je januara 1876. godine, kada je Jovan Spalajković, ugledni kragujevački trgovac, pod uticajem izjava dr Vladana Đorđevića, okupio viđenije kragujevačke građane sa pozivom za osnivanje odbora Crvenog krsta. Okupivši saradnike, g. Spalajković je izradio pravila za rad, pripremio osnivačku skupštinu i tako je osnovao prvi odbor Crvenog krsta na čelu sa predsednikom Spalajkovićem. Velika zasluga za rad Društva Crvenog krsta u Kragujevcu pripadala je i dr Iliji Koloviću, koji je kao mlad lekar došao u Kragujevac i najviše zaslužan što je u tadašnjim kriznim vremenima Društvo razvilo svoje humanitarne aktivnosti do najvišeg stepena – za ondašnje prilike.

Osnivanje odbora Crvenog krsta u Kragujevcu bio je povod za pokretanje brojnih i sadržajnih humanitarnih aktivnosti koje su obeležavale društveni život u gradu. Kragujevac je i u to vreme prednjačio i kao “prva prestonica Srbije” i kao prestonica humanitarnih dela u okvirima Organizacije Crvenog krsta, u tom najlepšem i najplemenitijem delu čovečanstva – kako je u to vreme o Crvenom krst govorio knez Milan.

 Prva pomoć, zaštita i promocija zdravlja, dobrovoljno davanje krvi, programi protiv bolesti zavisnosti, vršnjačkog nasilja i trgovine ljudima, priprema i odgovor na krize, narodne i školske kuhinje, briga za socijalno ugrožene građane i decu, služba traženja, edukacija dece i mladih, omladinska terenska jedinica dr Elizabet Ros, Kutak za kvalitetnije starenje, Dobri telefon, Savetovalište za neformalne negovatelje, neki su od temeljnih programa s kojima svakodnevno već, 145 godina, Crveni krst pokušava izgraditi humanije, tolerantnije i sigurnije društvo.

Tokom 145.godina uz Crveni krst su bili svi oni koji su imali hrabrosti, ljubavi i velikodušnosti. Hvala im!!!

Prijavite se i Vi za volontiranje, otkrijte  programe Crvenog krsta, postanite dobrovoljni davalac krvi, ili donator, mali gest dovoljan je za promenu velikih stvari. 034 331 737, Svetozara Markovića br 7, Crveni krst Kragujevac, 145. godina uvek uz najranjivije ljude!!!

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *