Ana Brnabić posetila Kragujevac

0

Predsednica Vlade je u svom izlaganju naročito pomenula i grupu učenika Prve kragujevačke gimnazije koja se kvalifikovala za svetsko takmičenje iz robotke u Hjustonu i obećala da će sredstva za njihov odlazak i boravak na ovom takmičenju biti obezbeđena

Ana Brnabić u Kragujevcu

Piše: Dejan Veljković
Foto: Dejan Veljković i Zoran Lazarević Laky

U Kragujevcu su danas mladim naučnicima uručeni ključevi 84 stana, čiju izgradnju je finansirala Vlada Republike Srbije, od čega je tri ključa svečano uručila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Uz predsednicu Vlade Brnabić, ključeve stanova uručili su i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović i direktor Jedinice za upravljanje projektima Dragan Katuca. Ukupno je dodeljeno 8 trosobnih, 17 jednoiposobnih i 59 jednosobnih stanova.

Ana Brnabić u Kragujevcu
Ana Brnabić u Kragujevcu
Ana Brnabić u Kragujevcu

Nakon dodele ključeva predsednica Vlade je obišla Osnovnu školu „21. oktobar“, jednu od 10 najboljih škola u Srbiji, koja učestvuje u projektima „Digitalnih udžbenika“ i „Povezanih škola“, što bi trebalo da u septembru omogući da 500 škola u Srbiji bude povezano na brzi bežični internet, uz dostupnost 10.000 digitalnih udžbenika. To će, kako kaže, nastavu učiniti interaktivnom i zanimljivijom. Predsednica Vlade je prisustvovala i časovima muzičkog i srpskog jezika u digitalnoj učionici ove kragujevčke osnovne škole.

Ana Brnabić u Kragujevcu

Novinarima, studentima i naučnim radnicima premijerka se obratila u sali rektorata Univerziteta i istakla da je gest dodele stanova još jedan poziv svim ljudima koji se bave naučnim radom u inostranstvu da se vrate i da svi zajedno rade na ispunjenju potencijala Srbije. Dokaz nastojanja da se obezbede potrebni uslovi za bavljenje naučno-istraživačkim radom je i to što je Srbija nedavno, jedina u regionu, postala  23. stalna članica CERN-a, što će svim univerzitetima omogućiti da, rame uz rame sa univerzitetima ostalih zemalja članica, ostvare saradnju na najprestižnijim svetskim naučnim projektima.

Predsednica Vlade je u svom izlaganju naročito pomenula i grupu učenika Prve kragujevačke gimnazije, koja se kvalifikovala za svetsko takmičenje iz robotke u Hjustonu i obećala da će sredstva za njihov odlazak i boravak na ovom takmičenju biti obezbeđena.

U zaključnom izlaganju, Brnabić je istakla da vidi jednu novu perspektivu za Kragujevac, koja izgleda mnogo bolje nego pre 3-4 godine, zahvaljujući kompanijama „Milanović Inženjering“ i „Siemens“, koja će otvoriti fabriku šinskih vozila, što predstavlja ogromnu investiciju od velike vrednosti za našu ekonomiju. Prema njenim rečima, od velikog je značaja za grad i izgradnja prvog državnog „DATA CENTRA“ u Kragujevcu.

About Post Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *